niedziela, 8 maja 2011

Przepis na francuskie ciastka z jabłkami

Jeśli mamy brzydkie jabłka, przygotowujemy z nich gęsty przecier z cukrem. Jeśli są ładne i duże, to krajemy obrane   na pól   ćwiartki.
Francuskie ciasto przygotowujemy szybką metodą. 25 dkg mąki podzielić na stolnicy na 3 części. Do dwóch razem połączonych części dodać 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 3 żółtka i trochę wody, tyle, by było łatwo wyrobić ciasto. Do pozostałej 1/3 mąki dodać 25 dkg margaryny, wyrobić i ciasto dobrze przewałkować.   Następnie   złączyć   oba   ciasta   i   przewałkować je jeszcze 4 razy.


Teraz niech ciasto „odpocznie" przez pół godziny, po czym je rozwałkujemy dość cienko i pokrajemy jak na pierożki, układając na ciasto pół ćwiartki jabłka lub łyżeczkę przecieru. Możnn też do jabłka dodać trochę konfitury.

Naturalnie, że z tego ciasta można leż robić rozmaite ciasteczka, np. rożki nadziewane, niesłodkie kostki lub wycinane szklanką krążki itp. Na ilustracji są cia-sieczka z jabłkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz