środa, 11 maja 2011

Czy mazurki są drogim ciastem?

Na ogół mazurki należą, do ciast nie tylko najsmaczniejszych, ale i najdroższych, najbardziej luksusowych. Na przykład MAZUREK KRÓLEWSKI składa się z około 1,5 kg bakalii, około 10 dkg kosztownych przypraw <gałka, goździki, gorzkie migdały,- wanilia), a do lego dodaje się tylko 1/8 kg mąki, pianę z 6 jaj i kogel-mogel czyli masę utartą z 6 żółtek i 1/4 kg curku. Wszystko to wymieszane układa się na o-płatku i obsusza w piekarniku  po upieczeniu ciast.

Do mazurków tańszych, a również smacznych należą mazurki na kruchym cieście. Kombinacji może być mnóstwo. Z bakaliami, z czekoladą, z owocami i galaretką, z dżemem, konfiturą itp. Przyjęło się, że mazurki mają kształt kwadratów lub prostokątów. Kształtuje się je z ciasta na blasze. Można jednak nadawać im kształt okrągły, piekąc je w tortownicach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz