Przygotować kruche ciasto, na przykład takie: 30 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 3 żółtka gotowane przetarte przez sito, 10 dkg cukru-pudru, paczka cukru waniliowego. Szybko zagnieść, wstawić na 20 minut do chłodu (lodówki), następnie rozwałkować, kształtując kwadrat na blasze (grubości
3/4 cm) Boki Kwadratu obwieść ramką z ciasta (wałeczkiem z ciasta grubości palca. Wałeczek można zagnieść palcami lub końcem noża tak, aby powstał wzorek).
Ramkę mazurka smarujemy rozbitym jajkiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gdy lekko ostygnie, smarujemy ciasto masą kajmako-wą, a gdy masa lekko przę-stygnie, dekorujemy ją orzechami, migdałami, konfiturą itp.
Masa kajmakowa
1/2 litra mleka lub śmietanki gotować tak długo z 30 dkg cukru, aż masa zgęstnieje. Mieszać, aby się masa nie przypaliła. Gdy kropla kajma-ku nie rozlewa się na talerzu, wówczas zdjąć kajmak z ognia i ucierać wałkiem. Gęsia masę wylać na ciasto. Można do kajmaku dodać dla urozmaicenia: 1—2 łyżki karmelu lub rozpuszczone pół tabliczki czekolady, albo też parę łyżeczek czarnej kawy, Marago. lub 10 dkg rozpuszczonego bloku czekoladowego (mazurki będą o różnych smakach)
3/4 cm) Boki Kwadratu obwieść ramką z ciasta (wałeczkiem z ciasta grubości palca. Wałeczek można zagnieść palcami lub końcem noża tak, aby powstał wzorek).
Ramkę mazurka smarujemy rozbitym jajkiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gdy lekko ostygnie, smarujemy ciasto masą kajmako-wą, a gdy masa lekko przę-stygnie, dekorujemy ją orzechami, migdałami, konfiturą itp.
Masa kajmakowa
1/2 litra mleka lub śmietanki gotować tak długo z 30 dkg cukru, aż masa zgęstnieje. Mieszać, aby się masa nie przypaliła. Gdy kropla kajma-ku nie rozlewa się na talerzu, wówczas zdjąć kajmak z ognia i ucierać wałkiem. Gęsia masę wylać na ciasto. Można do kajmaku dodać dla urozmaicenia: 1—2 łyżki karmelu lub rozpuszczone pół tabliczki czekolady, albo też parę łyżeczek czarnej kawy, Marago. lub 10 dkg rozpuszczonego bloku czekoladowego (mazurki będą o różnych smakach)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz