poniedziałek, 2 maja 2011

Babka drożdżowa przepis

2 dkg drożdży utrzeć w kubku z 1 płaską łyżeczką cukru. Dodać 6 łyżek ciepłego mleka. Postawić w cieple lub wstawić do ciepłej wody, nakryć papierem lub czystą ściereczką. Przesianą mąkę zostawić w misce do ogrzania. W innej misce utrzeć lekko rozgrzaną margarynę (10 dkg), wciąż ucierając, dodać do niej po jednym — 2 żółtka i 1 całe jajo, wreszcie 10 dkg cukru.

Kto ma, może zetrzeć   skórkę   z   1   cytryny. Wsypać  mąkę   (40  dkg),  wlać drożdże,     dodać     około     pół szklanki   letniego  mleka,  odrobinę   soli   i   wybijać   ciasto drewnianą  łyżką.   Gdy  będzie odstawać od łyżki wymieszać z  opłukanymi   rodzynkami   '3 dkg),  włożyć  do   formy  babkowej,   dobrze     wysmarować masłem. Postawić w cle ple do wyrośnięcia.
Wyrośniętą   babkę   piec nagrzanym   piekarniku,   około 45 minut.  Po  upieczeniu w' łożyć   i   póki   gorąca   posyp' cukrem-pudrem   (przez  sitko może być z dodatkiem cup waniliowego.
Podawaliśmy   proporcje na babkę, ale w ten sam sposób można  przygotować  ciasto do różnych  placków, przekładańców, rogalików, kołaczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz