2 dkg drożdży utrzeć w kubku z 1 płaską łyżeczką cukru. Dodać 6 łyżek ciepłego mleka. Postawić w cieple lub wstawić do ciepłej wody, nakryć papierem lub czystą ściereczką. Przesianą mąkę zostawić w misce do ogrzania. W innej misce utrzeć lekko rozgrzaną margarynę (10 dkg), wciąż ucierając, dodać do niej po jednym — 2 żółtka i 1 całe jajo, wreszcie 10 dkg cukru.
Kto ma, może zetrzeć skórkę z 1 cytryny. Wsypać mąkę (40 dkg), wlać drożdże, dodać około pół szklanki letniego mleka, odrobinę soli i wybijać ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawać od łyżki wymieszać z opłukanymi rodzynkami '3 dkg), włożyć do formy babkowej, dobrze wysmarować masłem. Postawić w cle ple do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babkę piec nagrzanym piekarniku, około 45 minut. Po upieczeniu w' łożyć i póki gorąca posyp' cukrem-pudrem (przez sitko może być z dodatkiem cup waniliowego.
Podawaliśmy proporcje na babkę, ale w ten sam sposób można przygotować ciasto do różnych placków, przekładańców, rogalików, kołaczy.
Kto ma, może zetrzeć skórkę z 1 cytryny. Wsypać mąkę (40 dkg), wlać drożdże, dodać około pół szklanki letniego mleka, odrobinę soli i wybijać ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawać od łyżki wymieszać z opłukanymi rodzynkami '3 dkg), włożyć do formy babkowej, dobrze wysmarować masłem. Postawić w cle ple do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babkę piec nagrzanym piekarniku, około 45 minut. Po upieczeniu w' łożyć i póki gorąca posyp' cukrem-pudrem (przez sitko może być z dodatkiem cup waniliowego.
Podawaliśmy proporcje na babkę, ale w ten sam sposób można przygotować ciasto do różnych placków, przekładańców, rogalików, kołaczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz