piątek, 6 maja 2011

Maurek wielkanocny przepis

Na Wielkanoc piecze się tradycyjnie babki drożdżowe i różne inne. a ponadto — mazurki. Mogą być mazurki kwadratowe, prostokątne, okrągłe; najważniejsze, aby były smaczne i ładne. Przeważnie mają spód z kruchego ciasta i zwykle ten spód piecze się osobno.

Potem mazurek smaruje się dżemem, konfiturą, jakąś masą, następnie 'lukruje — lukrem pomadkowym, czekoladowym, a także zapieka z mocno ubitą pianą. Lukrowane mazurki trzeba pięknie udekorować, czym kto ma i jak kto umie.


Jeśli mazurki są dekorowane np. paskami z ciasta, wówczas — aby było ono lśniące i złote — trzeba je albo wysmarować białkiem, albo   syropem   z   cukru.
A oto przepis — przykład, jak można bardzo drogie rzeczy zastępować tanimi, czyli jak zastąpić   migdały   —   fasolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz