Przepis łatwy, dostępny nawet dla średniozaawansowanych. Można sobie taką babkę biszkoptową upiec na stół wielkanocny, a jej dodatkowy walor, że
niedroga. Próbujmy:
Dwa całe jaja ubić na pianę wraz z 20 dkg miałkiego cukru. Mieszając dodawać na przemian mąkę z odmierzonej 25-dekowej porcji i mleko (jedna szklanka). Dodać następnie pół torebki cukru waniliowego i pół proszku do pieczenia (albo pół łyżeczki sody). Wymieszać, dodając jeszcze roztopione 5 dkg masła lub margaryny. Dodatki nieobowiązkowe: trochę rodzynek lub pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej.
Wlać do formy i piec.
Babka ogromnie zyska jeśli zostanie POLUKRO-WANA. Rozpuścić na ogniu w połowie szklanki wody 3 łyżki cukru i łyżkę kakao. Kiedy zaczną robić się bąbelki — zestawić z ognia i polać lukrem babkę.
niedroga. Próbujmy:
Dwa całe jaja ubić na pianę wraz z 20 dkg miałkiego cukru. Mieszając dodawać na przemian mąkę z odmierzonej 25-dekowej porcji i mleko (jedna szklanka). Dodać następnie pół torebki cukru waniliowego i pół proszku do pieczenia (albo pół łyżeczki sody). Wymieszać, dodając jeszcze roztopione 5 dkg masła lub margaryny. Dodatki nieobowiązkowe: trochę rodzynek lub pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej.
Wlać do formy i piec.
Babka ogromnie zyska jeśli zostanie POLUKRO-WANA. Rozpuścić na ogniu w połowie szklanki wody 3 łyżki cukru i łyżkę kakao. Kiedy zaczną robić się bąbelki — zestawić z ognia i polać lukrem babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz