sobota, 23 kwietnia 2011

Strucel drożdżowy z makiem przepis

1/2 kg maku namoczyć w wodzie i obgotować tak, aby woda wyparowała. Gdy ostygnie, przekręcić go 3 razy przez maszynkę. 

Następnie utrzeć pałką w makutrze, dodając pół szklanki śmietanki i 25 dkg cukru. Dodać rodzynek lub siekanej skórki pomarańczowej. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, włożyć ją do rondelka i odparować mieszając aż do odpowiedniej gęstości.


Ciasto: 6 dkg drożdży rozetrzeć z kubkiem letniego mleka i 3 łyżkami cukru. U-trzeć do białości 12,5 dkg margaryny z 5-6 żółtkami i 2 łyżkami cukru. Dodać 1 kg mąki, 4 łyżki śmietany, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Jeśli za gęste, dodać mleka. Rozwałkować cienko w formie prostokąta i nasmarować grubą   warstwą   masy   makowej.

Zwijać w placek, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i postawić w ciepłym miejscu. Gdy podrośnie, wstawić do średnio gorącego piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu, polukrować lub posypać   cukrem.

Jeżeli masz kwiaty domowe zapraszam na innego bloga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz