środa, 27 kwietnia 2011

Sernik świąteczny przepis

Proponujemy sernik upieczony w formie tortu i bez podkładu ciasta. Naturalnie, że smak serników zawsze zależy przede wszystkim od jakości sera, a także od starannego roztarcia. Tu przekręcaliśmy ser z ziemniakami przez maszynkę aż trzy razy. Można  też przetrzeć ser przez plastikowe sito lub dobrze utrzeć palki) w   makutrze.

Sernik nie musi być upieczony w tortownicy. Są specjalne duże i szerokie blachy do pieczenia serników. Oto przepis na

Sernik na kruchym spodzie

Zagnieść ciasto z 30  dkg  mąki, 25 dkg  margaryny, 1  żółtka i  — wystarczy   —  polowy  jaja.  Szybko   wyrobić  i   rozłożyć   na   blasze . sernikowej.  Upiec, ale  ciasta   nie   rumienić.

Masa z sera: 1,3 kg sera białego przetrzeć przez sito. Osobno utrzeć 13 dkg margaryny z 10 żółtkami, dodając je po jednym i z 60 dkg cukru — pudru.

Dodać do masy utarty ser, paczkę cukru waniliowego, 8 dkg mąki i rodzynki lub skórkę, pomarańczowa (około 13 dkg). Ubić pianę z 10 białek i dodać ją do dobrze wymieszanego ciasta. Masę serową rozprowadzić równo po powierzchni kruchego placka. Posmarować powierzchnię pozostałą połówka rozbitego jaja i upiec. Je i chcemy sernik przyozdobić paskami lub krateczką z ciasta, trzeba na ten cel przeznaczyć 14 część ciasta. Paski  ciasta też posmarować jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz