czwartek, 28 kwietnia 2011

Babka przepis świąteczna

4 dkg drożdży rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić 2 łyżkami ciepłego mleka. 15 dkg cukru utrzeć z 1 jajkiem i 2 żółtkami na biało, dodać 50 dkg przesianej i ogrzanej mąki, wlać rozczyn z drożdży, około 1/4 litra mleka (według potrzeby).

Trochę soli, skórkę startą z cytryny i paczkę cukru waniliowego, potem wszystko razem wyrabiać ręką, aż składniki utworzą jednolitą masą, wtedy dodać około 7 dkg stopionego tłuszczu. Gdy ciasto po dalszym wyrabianiu stanie się gładkie i będzie odstawać od ręki, włożyć je do posypanej mąką formy i zostawić w cieple do wyrośnięcia.


Pod koniec wyrabiania można jeszcze dodać do ciasta około 5 dkg rodzynków. Gdy ciasto wyrośnie (to znaczy zwiększy objętość prawie trzykrotnie), posmarować je rozbitym jajkiem lub białkiem, włożyć do średnio gorącego piekarnika i piec około 40 minut.

Po upieczeniu lekko ochłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem, cukrem waniliowym lub polukrować gdy ostygnie. Z tej proporcji można otrzymać jedną wielką lub dwie niezbyt duże babki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz