Czy święta mogą się obejść bez potraw I ciast z maku? Na ogól takie wypadki rzadko się zdarzają. Proponujemy więc kilka dobrych rzeczy z maku:
Tort makowy: 20 dkg maku wypłukać, tzn. zalać wodą i zebrać śmieci, które wypływają na powierzchnię. Na czysty, wypłukany mak nalać tyle wrzącej wody, aby była o 2 cm wyżej niż mak. Gotować około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Następnie mak odcedzony i ostudzony zemleć w maszynce (specjalnej lub do mięsa, ale z tarczą do maku) 2—3 razy, aż powstanie gładka masa. Dodać 5 dkg bułeczki tartej, 1/4 olejku migdałowego i jeśli jest w domu, to: łyżkę miodu oraz 5—10 dkg orzechów zmielonych laskowych lub włoskich. Z tymi dodatkami tort będzie luksusowy, ale bez nich też będzie dobry.
6 do 8 jaj ubić z 25 dkg cukru na parze, na gęstą, puszystą masę, 1 kubek tej masy odłożyć, a do reszty dodać masę makową, wymieszać i przelać do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułeczką tartą. Piec w dobrze nagrzanym piecu; pierwsze 5 minut w bardzo wysokiej temperaturze, a następnie, o-koło 35 minut, w średniej.
Tort makowy: 20 dkg maku wypłukać, tzn. zalać wodą i zebrać śmieci, które wypływają na powierzchnię. Na czysty, wypłukany mak nalać tyle wrzącej wody, aby była o 2 cm wyżej niż mak. Gotować około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Następnie mak odcedzony i ostudzony zemleć w maszynce (specjalnej lub do mięsa, ale z tarczą do maku) 2—3 razy, aż powstanie gładka masa. Dodać 5 dkg bułeczki tartej, 1/4 olejku migdałowego i jeśli jest w domu, to: łyżkę miodu oraz 5—10 dkg orzechów zmielonych laskowych lub włoskich. Z tymi dodatkami tort będzie luksusowy, ale bez nich też będzie dobry.
6 do 8 jaj ubić z 25 dkg cukru na parze, na gęstą, puszystą masę, 1 kubek tej masy odłożyć, a do reszty dodać masę makową, wymieszać i przelać do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułeczką tartą. Piec w dobrze nagrzanym piecu; pierwsze 5 minut w bardzo wysokiej temperaturze, a następnie, o-koło 35 minut, w średniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz