wtorek, 26 kwietnia 2011

Pascha przepis

PASCHA  I

1 kg twarogu przetrzeć przez sito. 6 żółtek u trzeć z 35 dkg cukru do białości i razem z miską wstawić na parę. Dalej ubij-ając trzepaczką. dolewać szklankę słodkiej śmietanki. Gdy powstanie gęsta masa, zdjąć z pary. 25 dkg masła utrzeć na pianę i nadal ucierać z twarogiem. Gdy masa będzie już gładko roztarta, ucierać ją dalej z żółtkami ze śmietanką, dodając powoli, po łyżce. Na koniec wymieszać z torebką cukru waniliowego, umytymi rodzynkami (15 dkg). migdałami (10 dkg) obranymi ze skórki i drobno posiekanymi oraz" 2 łyżkami posiekanej skórki pomarańczowej.
Teraz całą tę masę włożyć do serwetki, związać i spłaszczyć, aby powstał okrągły placek. Przycisnąć deseczką, lekko obciążyć i zostawić w chłodnym miejscu. Gdy już zastygnie, wyjąć na talerz i krajać jak tort. Z tej ilości będzie 20 porcji po 10 dkg każda.

PASCHA  II


60 dkg słodkiego, dobrego twarogu przetrzeć przez sito lub zemleć przez maszynkę, utrzeć z 10 dkg śmietanki oraz 10 dkg syropu owocowego. 1 dkg żelatyny (łyżeczkę) namoczyć w zimnej wodzie; gdy napęcznieje. rozpuścić w gorącej. 3 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru, potem połączyć z . masą twarogową i z żelatyną (wszystko to można zrobić w mikserze).    Z    3    białek    ubić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz