Proponujemy sernik upieczony w formie tortu i bez podkładu ciasta. Naturalnie, że smak serników zawsze zależy przede wszystkim od jakości sera, a także od starannego roztarcia. Tu przekręcaliśmy ser z ziemniakami przez maszynkę aż trzy razy. Można też przetrzeć ser przez plastikowe sito lub dobrze utrzeć palki) w makutrze.
Sernik nie musi być upieczony w tortownicy. Są specjalne duże i szerokie blachy do pieczenia serników. Oto przepis na
Sernik na kruchym spodzie
Zagnieść ciasto z 30 dkg mąki, 25 dkg margaryny, 1 żółtka i — wystarczy — polowy jaja. Szybko wyrobić i rozłożyć na blasze . sernikowej. Upiec, ale ciasta nie rumienić.
Masa z sera: 1,3 kg sera białego przetrzeć przez sito. Osobno utrzeć 13 dkg margaryny z 10 żółtkami, dodając je po jednym i z 60 dkg cukru — pudru.
Dodać do masy utarty ser, paczkę cukru waniliowego, 8 dkg mąki i rodzynki lub skórkę, pomarańczowa (około 13 dkg). Ubić pianę z 10 białek i dodać ją do dobrze wymieszanego ciasta. Masę serową rozprowadzić równo po powierzchni kruchego placka. Posmarować powierzchnię pozostałą połówka rozbitego jaja i upiec. Je i chcemy sernik przyozdobić paskami lub krateczką z ciasta, trzeba na ten cel przeznaczyć 14 część ciasta. Paski ciasta też posmarować jajkiem.
Sernik nie musi być upieczony w tortownicy. Są specjalne duże i szerokie blachy do pieczenia serników. Oto przepis na
Sernik na kruchym spodzie
Zagnieść ciasto z 30 dkg mąki, 25 dkg margaryny, 1 żółtka i — wystarczy — polowy jaja. Szybko wyrobić i rozłożyć na blasze . sernikowej. Upiec, ale ciasta nie rumienić.
Masa z sera: 1,3 kg sera białego przetrzeć przez sito. Osobno utrzeć 13 dkg margaryny z 10 żółtkami, dodając je po jednym i z 60 dkg cukru — pudru.
Dodać do masy utarty ser, paczkę cukru waniliowego, 8 dkg mąki i rodzynki lub skórkę, pomarańczowa (około 13 dkg). Ubić pianę z 10 białek i dodać ją do dobrze wymieszanego ciasta. Masę serową rozprowadzić równo po powierzchni kruchego placka. Posmarować powierzchnię pozostałą połówka rozbitego jaja i upiec. Je i chcemy sernik przyozdobić paskami lub krateczką z ciasta, trzeba na ten cel przeznaczyć 14 część ciasta. Paski ciasta też posmarować jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz