Makowiec: 6 dkg drożdży wymieszać z łyżką cukru, z mąką i mlekiem na masę gęstą jak śmietana, a gdy ten zacier podwoi swoją objętość, wlać go do przesianego 1 kg mąki. 5 jaj utrzeć z 1,5 szklanką cukru, wlać do mąki, dodając jeszcze: 1/2 mleka, 15 dkg stopionej margaryny, 1 olejek migdałowy, 1 cukier waniliowy i ćwierć łyżeczki soli. Wyrabiać ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki — postawić w cieple do rośnięcia.
75 dkg maku wypłukać, sparzyć, odlać, zalać wrzątkiem, zagotować (około 30 minut). Zemleć na ma.szyn-ce raz, a drugi z 1,5 szklanką cukru, wymieszać z 2 jajami i cukrem waniliowym.
Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować połowę ciasta na prostokąt (długości blachy), wysmarować białkiem, wyłożyć połową masy makowej, zwinąć, wyłożyć na blachę, posmarować tłuszczem; makowiec posmarować jajkiem. Tak samo -przygotować drugi makowiec i oba zostawić do rośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Przepis na rogaliki z makiem
Rogaliki z makiem: z ciasta Kruchego lub drożdżowego, rozwałkowanego, pociąć prostokąty, nadziać je farszem makowym, zwinąć, posmarować jajkiem, piec.
75 dkg maku wypłukać, sparzyć, odlać, zalać wrzątkiem, zagotować (około 30 minut). Zemleć na ma.szyn-ce raz, a drugi z 1,5 szklanką cukru, wymieszać z 2 jajami i cukrem waniliowym.
Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować połowę ciasta na prostokąt (długości blachy), wysmarować białkiem, wyłożyć połową masy makowej, zwinąć, wyłożyć na blachę, posmarować tłuszczem; makowiec posmarować jajkiem. Tak samo -przygotować drugi makowiec i oba zostawić do rośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Przepis na rogaliki z makiem
Rogaliki z makiem: z ciasta Kruchego lub drożdżowego, rozwałkowanego, pociąć prostokąty, nadziać je farszem makowym, zwinąć, posmarować jajkiem, piec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz