piątek, 29 kwietnia 2011

Babka parzona przepis

Półtora litra suchej mąki zaparzyć litrem wrzącego mleka, dobrze rozbijając, by nie było grudek. Gdy ta papka przestygnie. '-'lać do niej 10 dkg rozpuszczonych drożdży (z cukrem i mlekiem) i dodać 5—10 żółtek, utartych na pianę z 25—40 dkg cukru. Postawić w cieple.

Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać do niego 2,5 litra mąki. 50 dkg roztopionej margaryny i wyrabiać ciasto na gładką masę. Kto lubi ciasto słodkie może dosypać cukru. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynków i siekanej skórki pomarańczowej; gdy ciasto będzie już odstawać od ręki wkładać je do form wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką mniej więcej do wysokości 1'3 formy, i zostawić w cieple do wyrośnięcia.

czwartek, 28 kwietnia 2011

Babka przepis świąteczna

4 dkg drożdży rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić 2 łyżkami ciepłego mleka. 15 dkg cukru utrzeć z 1 jajkiem i 2 żółtkami na biało, dodać 50 dkg przesianej i ogrzanej mąki, wlać rozczyn z drożdży, około 1/4 litra mleka (według potrzeby).

Trochę soli, skórkę startą z cytryny i paczkę cukru waniliowego, potem wszystko razem wyrabiać ręką, aż składniki utworzą jednolitą masą, wtedy dodać około 7 dkg stopionego tłuszczu. Gdy ciasto po dalszym wyrabianiu stanie się gładkie i będzie odstawać od ręki, włożyć je do posypanej mąką formy i zostawić w cieple do wyrośnięcia.

środa, 27 kwietnia 2011

Sernik świąteczny przepis

Proponujemy sernik upieczony w formie tortu i bez podkładu ciasta. Naturalnie, że smak serników zawsze zależy przede wszystkim od jakości sera, a także od starannego roztarcia. Tu przekręcaliśmy ser z ziemniakami przez maszynkę aż trzy razy. Można  też przetrzeć ser przez plastikowe sito lub dobrze utrzeć palki) w   makutrze.

Sernik nie musi być upieczony w tortownicy. Są specjalne duże i szerokie blachy do pieczenia serników. Oto przepis na

Sernik na kruchym spodzie

Zagnieść ciasto z 30  dkg  mąki, 25 dkg  margaryny, 1  żółtka i  — wystarczy   —  polowy  jaja.  Szybko   wyrobić  i   rozłożyć   na   blasze . sernikowej.  Upiec, ale  ciasta   nie   rumienić.

Masa z sera: 1,3 kg sera białego przetrzeć przez sito. Osobno utrzeć 13 dkg margaryny z 10 żółtkami, dodając je po jednym i z 60 dkg cukru — pudru.

Dodać do masy utarty ser, paczkę cukru waniliowego, 8 dkg mąki i rodzynki lub skórkę, pomarańczowa (około 13 dkg). Ubić pianę z 10 białek i dodać ją do dobrze wymieszanego ciasta. Masę serową rozprowadzić równo po powierzchni kruchego placka. Posmarować powierzchnię pozostałą połówka rozbitego jaja i upiec. Je i chcemy sernik przyozdobić paskami lub krateczką z ciasta, trzeba na ten cel przeznaczyć 14 część ciasta. Paski  ciasta też posmarować jajkiem.

Sernik bez pieczenia Stasi

Kostkę margaryny rozetrzeć w mikserze lub palką z 1,5 szklanką cukru-pudru. Ucierając dalej dodawać całe jajko i 4 żółtka, potem pół kilograma dobrego sera (tańszy nie rozetrze się na gładką masę) oraz całe pudełeczko sera homogenizowanego i zapach (cukier waniliowy lub skórka starta z cytryny); gdy masa już będzie gładka, można gdy kto chce dodać bakalie (rodzynki i pocięta skórka pomarańczowa, pokrajane owoce z konfitury).

Osobno 3 płaskie łyżki stołowe żelatyny zalać 1/3 szklanki mleka zimnego Gdy napęcznieje dolać pełną szklankę mleka gorącego i wymieszać. Gdy przestygnie i zacznie lekko tężeć, dodać do serowej masy dobrze mieszając w mikserze lub ucierając.

wtorek, 26 kwietnia 2011

Pascha przepis

PASCHA  I

1 kg twarogu przetrzeć przez sito. 6 żółtek u trzeć z 35 dkg cukru do białości i razem z miską wstawić na parę. Dalej ubij-ając trzepaczką. dolewać szklankę słodkiej śmietanki. Gdy powstanie gęsta masa, zdjąć z pary. 25 dkg masła utrzeć na pianę i nadal ucierać z twarogiem. Gdy masa będzie już gładko roztarta, ucierać ją dalej z żółtkami ze śmietanką, dodając powoli, po łyżce. Na koniec wymieszać z torebką cukru waniliowego, umytymi rodzynkami (15 dkg). migdałami (10 dkg) obranymi ze skórki i drobno posiekanymi oraz" 2 łyżkami posiekanej skórki pomarańczowej.
Teraz całą tę masę włożyć do serwetki, związać i spłaszczyć, aby powstał okrągły placek. Przycisnąć deseczką, lekko obciążyć i zostawić w chłodnym miejscu. Gdy już zastygnie, wyjąć na talerz i krajać jak tort. Z tej ilości będzie 20 porcji po 10 dkg każda.

PASCHA  II

Makowiec sekretny przepis

Makowiec. Do tradycji należy, aby na święta był makowiec. Coraz częściej kupuje się go w cukierni, czy piekarni. Ale są ambitne gospodynie, które lubią się pochwalić własnym makowcem. Mają też swoje „tajemnice", dotyczące masy makowej, ciasta, wypieku, dodatków itp. Jaka jest moja tajemnica? Bardzo prosta.

50 dkg maku przepłukuję, odrzucam „śmieci", zalewam wrzątkiem, aby zakrył mak i gotuję na małym ogniu kilkanaście minut. Jeśli mam gorący piekarnik (około 150 st. C), to mak zakryty pokrywką w garnku, prażę do 30 minut (naturalnie zalany wrzącą wodą). Potem lekko ostudzony mak przekręcam 2—3 razy przez maszynkę do mięsa .(smak makowca zależy głównie od dobrego zmielenia maku).

poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Przepis na makowiec pyszny

Makowiec: 6 dkg drożdży  wymieszać z łyżką cukru, z mąką i mlekiem na masę gęstą jak śmietana, a gdy ten zacier podwoi swoją objętość, wlać go do przesianego 1 kg mąki. 5 jaj utrzeć z 1,5 szklanką cukru, wlać do mąki, dodając jeszcze: 1/2 mleka, 15 dkg stopionej margaryny, 1 olejek migdałowy, 1 cukier waniliowy i ćwierć łyżeczki soli. Wyrabiać ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki — postawić w cieple do rośnięcia.

75 dkg maku wypłukać, sparzyć, odlać, zalać wrzątkiem, zagotować (około 30 minut). Zemleć na ma.szyn-ce raz, a drugi z 1,5 szklanką cukru, wymieszać z 2 jajami i cukrem waniliowym.

niedziela, 24 kwietnia 2011

Tort makowy przepis

Czy święta mogą się obejść bez potraw I ciast z maku? Na ogól takie wypadki rzadko się zdarzają. Proponujemy więc kilka dobrych rzeczy z maku:

Tort makowy: 20 dkg maku wypłukać, tzn. zalać wodą i zebrać śmieci, które wypływają na powierzchnię. Na czysty, wypłukany mak nalać tyle wrzącej wody, aby była o 2 cm wyżej niż mak. Gotować około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

6 najważniejszych rad odnośnie pieczenia ciasta domowego

Podczas karnawału często piecze się „dobre rzeczy" Warto więc znać  tajemnice
niektórych  wypieków.

 Jeśli tort, keks, piernik itp. chcemy polukrować z boków, a nie tylko z wierzchu, to lepiej jest zetrzeć czystą ście-reczką resztki tartej bułki, która przywarła do boków wypieków z obsypanej bułką tortownicy.

Gdy w przepisie zaznaczono: „płaska łyżeczka", to po nabraniu np. żelatyny, sody lub innego „proszku", należy powierzchnię łyżeczki zrównać  nożem.

Ciasto biszkoptowe bardzo rośnie w czasie pieczenia, a po upieczeniu zawsze nieco opada. Aby opadało równo — trzeba zaraz po upieczeniu jego brzegi odciąć dookoła ostrym nożem, by tortownica „nie trzymała" ciasta. W przeciwnym razie brzegi pozostają wysokie, a w środku tworzy  się  dołek.

sobota, 23 kwietnia 2011

Strucel z masą orzechową

Ciasto przyrządza tak samo jak w poprzednim wpisie, tylko zamiast masy makowej dodaje się orzechy przetarte z cukrem, śmietaną i odrobiną bułeczki  tartej.

Strucel z marmoladą

Zamiast masy, dla oszczędności   lub   urozmaicenia można je posmarować zapaloną  na   ogniu   marmoladą. lub dżemem lub powidłami

Strucel drożdżowy z makiem przepis

1/2 kg maku namoczyć w wodzie i obgotować tak, aby woda wyparowała. Gdy ostygnie, przekręcić go 3 razy przez maszynkę. 

Następnie utrzeć pałką w makutrze, dodając pół szklanki śmietanki i 25 dkg cukru. Dodać rodzynek lub siekanej skórki pomarańczowej. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, włożyć ją do rondelka i odparować mieszając aż do odpowiedniej gęstości.

piątek, 22 kwietnia 2011

Przepis na cisto świąteczne

1/4   litra   mąki   (kwaterka), 2  cale  jaja,  łyżka  masła,  odrobina soli i szklanka letniej wody. Z tych składników wyrobić ciasto. Wyrabiać tak , długo, aż będzie odstawać od ręki. Postawić je w ciepłym miejscu na 15 minut. 

Przykryć miską, płukaną w gorącej wodzie. Podzielić ciasto na kawałki wielkości bułki, ułożyć na deseczce posypanej mąką, a gdy się rozgrzeje i urośnie, wykładać każdą bułkę na obrus posypany mąką, spłaszczyć i — zawsze od spodu — podbierać ciasto palcami, wyciągając je tak długo, aż będzie cienkie jak bibułka. Najlepiej, gdy ciasto wyciągają dwie osoby po przeciwnych stronach stołu.

Grube brzegi ciasta odkrawać, aby nie było zakalca.
W ten sposób wyciągamy każdą bułkę. Gdy przeschnie nakładamy na ciasto jabłka, pokrajane w plasterki lub suszone śliwki przekrojone na połówki, rodzynki i inne posiekane bakalie (np. orzechy, skórka pomarańczowa, figi itd.). Wszystko to posypujemy grubo cukrem-pudrem i polewamy bułeczką z masłem.
Wysuszone ciasto nakładamy na dodatki i znowu posypujemy jak poprzednio.
Wreszcie zwijamy ciasto manewrując obrusem. Z ciasta powinien powstać długi placek (długości blachy).

Blog przepisy na ciasta domowe

Każda gospodyni chce, żeby jej ciasta domowe były smaczne i przede wszystkim zdrowe. Na tym blogu chcę, aby każda gospodyni znalazła pyszne ciasta wraz z przepisami.

Chcę, żebyś zaglądała tutaj często, gdyż każdego dnia może pojawić się nieznany przepis.
Część przepisów na ciasta pochodzi z kolekcji mojej babci, więc masz okazję zachwycić bliskich niepowtarzalnymi wręcz wypiekami.